Whiplash. Voor sommige mensen klinkt de term helaas maar al te bekend. Het is de verzamelnaam voor de schade die een lichaam op loopt wanneer het hoofd krachtig naar voren en/of naar achteren wordt bewogen. Dit kan bij een auto ongeluk gebeuren, of bij een ander ongeval. Met mij veel mensen die echter niet precies weten wat whiplash nu is. Laten we dat uitzoeken!
Whiplash 101
Na een soortgelijke gebeurtenis, een plotse en mechanische beweging van het hoofd en de nek, kunnen er bepaalde symptomen ontstaan die kunnen betekenen dat je whiplash ervaart. Symptomen die misschien erg logisch lijken, maar waar men toch overheen kijkt. Dingen als nekpijn, stijfheid in de nek en schouders, hoofdpijn, en het soort pijn in de rug en ledematen waarbij je niet helemaal kan definiëren waar het nou precies vandaan komt.
Symptomen die al heel vaak niet direct aan whiplash worden verbonden, zijn dingen als: gebrek aan concentratie, vergeetachtigheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid, tintelingen in de vingers en tinnitus, oftewel oorsuizingen. Neem het dus niet te licht op als je een paar van deze dingen ervaart na een trauma aan je hoofd en/of nek.
Hoe het te behandelen
Afhankelijk van hoe ernstig de whiplash is zijn er verschillende behandelmethoden. Een zachte nekkraag wordt gebruikt als het letsel niet extreem ernstig is, maar is al snel te min als het heftiger wordt. Dokters bepalen daarom per patiënt of een nekkraag überhaupt zin heeft. Het is belangrijk om zo veel mogelijk actief te blijven, maar de nek en het hoofd ook niet te overbelasten. Het herstel verloopt erg traag en er komen soms ook nog mentale klachten bij kijken.
Een gebeurtenis waarbij whiplash kan ontstaan is dus nooit prettig. Soms worden de symptomen toebedeeld aan slecht of verkeerd te hebben geslapen, of een andere vorm van ontkrachting. Veel mensen weten niet eens wat whiplash nu precies in houdt. Wimpel je klachten na een trauma aan je hoofd of nek dus nooit te snel af en laat je altijd onderzoeken. Better safe than sorry!